Hafta sonu Antalya Kaş Dilruba Hotel’de Medeniyet Gençliği’nin gerçekleştirdiği “Medeniyet Gençliği 1.İstişare Toplantısı”nda Türkiye’nin farklı illerinden koşup gelen kardeşlerimizle birlikteydik. Doğrusunu söylemek gerekirse beklediğimin çok ötesinde geniş bir ufka sahip bir topluluk ile birlikte uzun yolculuğumuzu da sayarsak üç gün geçirdik.
Birlikte yapılan uzun yolculuklar insanları birbirine kaynaştıran önemli birer köşe taşıdır hayatta. Uzun yolculuğun ardından başlayan istişare toplantısında gençlerle birlikte, Serkan Yorgancılar kardeşimizin nefis sunumu ile Türkiye ve dünyadaki Gençlik Hareketleri’ni, İslamcılık fikrinin ve hareketinin tarihsel gerçekliğini, Milli Siyaset Geleneği’ni ve bu bağlamda oluşmuş siyasal gençlik hareketlerinin oluşturduğu tarihsel tecrübe ve birikimi konuştuk ve müzakere ettik. Milliyetçi-Ülkücü Gençlik, MTTB, Akıncılar ve Milli Gençlik Vakfı gibi ana akım gençlik hareketleri ve 1980 sonrası oluşan Radikal İslami Gençlik çalışmalarının doğruları ve yanlışları üzerinde geniş bir değerlendirme yaptık.
Bizim konuştuğumuz bölümde ise Medeniyet perspektifinde Medeniyet Gençliği olarak “Biz kimiz, Ne yapmalıyız, Nasıl yapmalıyız” sorularının doğru cevabının ne olduğunu anlamaya çalıştık hep birlikte.
Üzerinde çokça konuşulan birçok hususu daha derinlemesine konuşma fırsatı bulduk. Tarihsel tecrübenin ve bugün gelinen noktanın öneminin farkında olmak Medeniyet Gençliği’ni diğerlerinden farklı kılan bir özellik. Medeniyet Gençliği bünyesinde bulunan gençlerin ortak özelliği ise geniş gönüllü olmaları. Yani her yapıdan ve gelenekten gelen gençlerle rahatça oturup sohbet edebilme ve birlikte, ortak hareket etme kabiliyetine sahip bir yapı Medeniyet Gençliği. Bir çatı olma iddiasında değil. Paydaşları çoğaltma ve ortak noktalarda birliktelikleri arttırma iddiasında.
Kuru sloganların peşinde koşmanın bugünün gençlerinin çok uzağında olduğunun farkındalar. Bilgiye ulaşmanın eskisinden çok daha kolay olduğunu bilen bu gençler için önemli olan, üzerlerine doğru sürekli hücum eden bilgi kirliliğinden sıyrılıp daha doğru bir fikri çizgi üzerinde ilerlemek bunu biliyorlar. Siyasal ve teorik anlamda yaşanan süreçleri daha iyi anlayarak ve kavrayarak fikren doğru yerde durarak, faaliyet eksenli ilerlemek istiyorlar. Üzerinde ilerledikleri hattın geçmişte yaşanan tüm çabaların bir sonucu olduğunun bilincindeler. Kimsenin çabasını ve emeğini inkar etmiyorlar. Yetiştikleri fikir havzasının artıları ve eksileri olduğunu bilerek, bundan sonrası için inancın, ahlakın, bilginin, irfanın ve aksiyonun, medeniyet değerlerimiz üzerinden üretilecek sesin, düşüncenin, insanlığın muhtaç olduğu ses, düşünce olduğuna inaniyorlar.
Medeniyet düşüncesinin yalnızca bir tarafından tutularak değil, daha bütüncül bir yaklaşımla kavrandığı takdirde sonuç alınabileceğini dolayısıyla yaşanmakta olan tartışmaların gelip geçici konjönktürel olduğunu biliyorlar. Kalıcı olanın ise ana akım inanç, düşünce, tasavvur ve amel (faaliyet) çevresinde ilerlediğini, tarihsel tecrübe ile görmüş durumdalar.
Medeniyet Gençliği doğru bir hat üzerinde ilerlemek için çabalıyor. Medeniyet iddiasının büyüklüğünün ve kapsayıcılığının omuzlarına yüklediği ağır bir yük var. Bu sorumluluğu taşımak elbette zor ama imkansız değil. Bu ağır yükü omuzlamak için iyi niyetle yola çıkmış bir topluluk Medeniyet Gençliği.
Orada kendi nefsime de söylediğim bir cümle şöyleydi: Bütün işlerin başı Marifetullah’tır.
Allah kendi rızası uğrunda çaba gösterenlere yardım etsin.
Medeniyet Gençliği’ndeki tüm kardeşlerimizin inşallah her daim bu bilinçle, bir şey olmak için değil, bir şey yapmak için çalışan, adanmışlık duygusuna sahip birer nefer olmaları temennisiyle…
Not: Medeniyet Gençliği İstişare Toplantısı’nda dile getirdiğim hususları ve notlarımı toparlayabilirsem kişisel bloğumda http://seyyahgunlugu.blogspot.com/ ya da arkadaşlar uygun görürlerse https://www.medeniyetdernegi.org/ yayınlayacağım inşallah.